Közeledik a meleg – kelleni fog az árnyék

Ablakfelújítás – közeledik a meleg – kelleni fog az árnyék

Árnyékolás nélkül az ablakszigetelés nem hozza a várt eredményt a nyári időszakban. Az ilyenkor divatos légkondicionálást sokan durva környezetszennyezésnek gondolják – hiszen az energiaveszteséggel jár. Vannak az energiát fogyasztó légkondicionálásnál jobb technikák is. Aki házépítés előtt áll, az még megválogathatja az anyagokat és a formákat (így a tájolást, a napfényt kerülő kialakítást). De arra is van megoldás, hogy utólag teremtsünk árnyékot.

Az árnyékolás akkor hatékony, ha az a házon kívül helyezkedik el, azaz megakadályozza a napfény, így a meleg bejutását az épületbe. A reluxa, a sötétítő függöny így leginkább átmeneti pótlék, de a semminél persze jobb.

Spaletta?

Tartósabb, helyesebb megoldások közül lehet választani. Ilyen lehet a spaletta, a zsalugáter, amely szép, de nem túl praktikus lehetőség. De romantikus hangulatú házhoz ez lehet az igazi választás.

Használata nem a legegyszerűbb, csak képzeljük el: ablak kinyit, spaletta becsuk és így tovább. Ha lamellái nem állíthatók, akkor egészen sötét lehet a lakásban. Emellett előfordulhat, hogy zörög, ha fújja a szél. Ugyancsak problémás lehet a szúnyoghálót elhelyezni mellette. Az is elrettentő, hogy bár tényleg öltözteti a házat, de igencsak drága.

Redőny?

Praktikum szempontjából előnyösebb a redőny, ami a leginkább elterjedt külső árnyékolási mód. Kétféle kialakítással láthatunk redőnyöket: van a beépített, rejtett, vagy vakolt tokos, illetve a külső tokos redőny. Az előbbiből kizárólag a redőny látszik, az is csak leengedett állapotban, addig a külső tok bármilyen homlokzatot képes elcsúfítani.

A redőnyök ma már leginkább műanyagból készülnek, vagy alumíniumból. A műanyag redőnyt tudják színezni. A redőny működhet kézi erővel, vagy lehet motoros is, ezt akár időjárástól függően is lehet programozni. A redőnynél is probléma, hogy leeresztve teljesen sötétít.

Zsalúzia?

Ez a legkevésbé elterjedt technológia, gyakorlatilag egy külső reluxa, kültérre kifejlesztve. Nagy előnye, hogy úgy tud árnyékolni, hogy a szoba belül akár egészen világos marad és kilátunk az ablakon. Megjelenése nagyon modern, ezért régebbi épületeknél talán nem ez a megfelelő forma. Probléma lehet még az ára: ez egy redőny árának akár a háromszorosa lehet. Viszont itt nincs beépített redőnytok, és a zsalúzia modern vonala jó irányba módosíthatja házunk külsejét.

Ha további megoldásokra kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.