Lehet már most készülni a költségesnek látszó télre?

Ablakfelújítás –  Lehet már most készülni a költségesnek látszó télre?

Egy átlagos magyar háztartásban a havi bevétel egyre nagyobb százalékát emészti föl sajnos a rezsiköltség. Nyáron, békeidőben ritkán gondolunk persze a fűtésszámlára, pedig érdemes már most megfontolni, hogyan spórolhatnánk rajta. Hiszen a rezsi főleg fűtési időszakban ugrik meg. Tapasztalatból tudom, számottevő a különbség egy jól szigetelt és egy huzatos lakás között. Akár tízezrekben is mérhető a fűtésszámlák közötti különbség. És ez a számla jól mérsékelhető lenne, ha a nyílászárók bent tudnák tartani a meleget, nem pedig az utcát fűtenénk.

Ezért a modern és jól kiépített ablak alapvető fontosságú minden épületben. Növeli az ingatlan értékét már beépítéskor. Ugyanakkor idővel visszahozza az árát is, mivel csökkenti a rezsiköltségeket. Ez egy viszonylag könnyedén kiszámolható megtérülésű befektetés, hiszen elég csak azt megnéznünk, mennyivel költünk kevesebbet a jól szigetelt lakásban fűtésre. Így kiszámolhatjuk, hány hónap múlva térült meg az ablakszigetelés mint befektetés, amely után már gyakorlatilag csak passzívan hasznot termel nekünk.

Bármilyen hihetetlenek tűnik, a hagyományos faablakok hézagainak megfelelő szigetelésével a hőháztartásuk csaknem jobban, sőt esetenként eredményesebben javítható, mint az üvegrétegek számának növelésével vagy az üvegezés típusának megváltoztatásával.

A legtöbb közül ez a legolcsóbban megoldható feladat, de ettől még viszonylag nagy energia-megtakarítást eredményez. Azt nem is említve még, hogy a hőszigetelési problémákon túl a rosszul tömített ablakok, ajtók sok kellemetlenséget okoznak a közelükben ülő (megfázás!), vagy alvó ember számára is. Már ezek a kellemetlenségek is indokolttá teszik a probléma megoldását.

Az utólagos nútmarásos szigetelés mellett természetesen vállalom az ablakok modern, hőszigetelt üvegre való korszerűsítését is, ha kívánja. Nem kell külön szakemberhez fordulnia: a nyílászárók javítására, szigetelésére teljes körű megoldást kínálok. Nem kell ódzkodnia a téli ablakfelújítástól sem, hiszen rövid idő alatt elvégzem a munkát, ráadásul az állapotfelmérés ingyenes.

Emellett szintén fontos szempont a környezettudatosság is, hiszen már minden ingatlanvételnél kötelező bemutatni az energetikai tanúsítványt, amely alapján energiahatékonysági szempontok szerint sorolják be a lakást. Jó szigeteléssel jobb eredmény érhető el. A kevesebb energiahasználat kevésbé terheli a környezetünket is, a jelenlegi tendenciák pedig azt mutatják, hogy már csak ezzel is növelik az ingatlan értékét, nem is beszélve a forintosítható megtakarításról. Ne feledje, a rések elzárása vagy tömítése nem kerül sokba, de az energia igen!

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.