Lehet utólag hangszigetelni egy ablakot?

Ablakfelújítás – Lehet utólag hangszigetelni egy ablakot?

Sok kérés fut be hozzám, amely a műanyag vagy a fa ablakok utólagos hangszigeteléséről szól. Több mindentől is függ, hogy sikerül-e jól megoldani ezt a kérdést. Alábbi cikkemben egy tipikus megoldási lehetőséget mutatok be.

Egy lakástulajdonos legutóbb az alábbi kérdéssel fordult hozzám:

Érdeklődni szeretnék, hogy egy meglévő műanyag ablak (nem túl régi, egyébként kiváló állapotban van) esetén tudnak-e cserélni ablakot üveget (vagy amit még kell) még hangszigeteltebbre. Konkrétan a költözés után vettük észre, hogy a mellettünk lévő út (nem főút kimondottan, de nagy a forgalom rajta) beszűrődő zaja (a házfal és az ablak a járda mellett van közvetlen) nagyobb a kívántnál. Volna-e mód arra, hogy kijöjjenek és megnézzék lehet-e javítani a hangszigetelésen?

Amivel mindenképpen érdemes próbálkozni:

  • Gumitömítés cseréje: a gyári gumitömítést cserélni kell egy utólagos gumitömítésre ha elöregedett. Nem mindegyik műanyag ablakba lehet gumitömítést pótolni. Tehát a régi gumitömítést kivesszük, és új, utólagos gumitömítést helyezünk bele.
  • Hőszigetelt üveg hangszigetelésének korszerűsítése: az ablakban feltehetőleg most egy 4-16-4-es, gázzal töltött lágybevonatos, 24 mm-es üvegszerkezet van, amellyel maximum 32 dB hangszigetelést lehet elérni. Az ön ablakát 4.4-16-4-es, zajvédős, 28 mm-es üvegszerkezetre lehet cserélni, amivel 37dB-es hangszigetelést lehet elérni.

Miért bizonytalan a műanyag ablak hangszigetelése?

Bár gumit cserélünk és üveget is korszerűsítünk, de műanyag ablakoknál a keret hangszigetelése is kérdéses. Ez ugyanis függ a kamraszámtól és a minőségtől! Az olcsóbb műanyag ablakoknál szembesülök azzal, hogy a légkamrák száma kevés. Még ha 7 kamrás is, a keret rengeteg hőt enged ki, illetve hangot enged be. Ezért még a fent részletezett korszerűsítések ellenére is számolni kell a keret rossz hő- és hangszigetelésére. A munkák utánra így pontos adatot éppen a keret miatt nem tudunk mondani, de körülbelül kétszer olyan jó hangszigetelő lesz, mint jelenleg.

Ingyenes-e ez az árajánlat?

Árajánlatot ilyen és hasonló munkákra csakis a helyszíni felmérés során tudunk adni. Ennek menete: helyszínre megyünk, mintadarab segítségével szemléltetjük a felújítás módját, megbeszéljük az ön elképzelését, igényét, megnézzük a nyílászáró állapotát. Mivel a felmérésnek több variációja van, erről tájékoztatást adunk. Ez után lemérjük a pontos méreteket, végül postai úton vagy e-mailben a megbeszélt időre elküldjük a részletes árajánlatot. A helyszíni árajánlat díja Budapesten bruttó 5500 forint – ha viszont megrendeli a munkát, akkor a végösszegből levonásra kerül.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.