Meddig jó a hőszigetelt üveg az ablakomban?

Ablakfelújíítás – Meddig jó a hőszigetelt üveg az ablakomban?

A hőszigetelt üveg ablakunkban fontos szerepet játszik a hőmegtartásban és a komfortérzet biztosításában. Azonban, mint minden más tárgynak, ennek is véges az élettartama. Cikkünkben bemutatjuk, hogy meddig tart ki egy hőszigetelt üveg, illetve honnan tudjuk, hogy mikor kell cserélni.

Milyen a tönkrement a hőszigetelt üveg?

Az első jelek, amelyek a hőszigetelt üveg tönkremenetelére utalnak, a homályos foltok az üveg felületén, amelyeket nem lehet eltávolítani. Ez annak a jele, hogy a hőszigetelt üveg peremzáró gumitömítése elöregedett, így beengedi a külső párát. Gyártáskor ugyanis a párazáró alulécbe páramentesítő anyagot helyeznek el, ez hasonlóan működik, mint a cipőkbe helyezett páraszívó golyócskák. 

Amikor ezek megtelnek párával, az üvegre a pára belülről rakódik fel, majd megjelennek az üveg belső felén a cseppfolyások is. Ez adja azt a koszos érzetet, amelyet már nem lehet az üvegen tisztítani. 

A kétezres években gyártott hőszigetelt üvegek esetében a peremzárás öregedése még gyorsabb homályosodási folyamatot eredményez. Ennek oka a Low-E üveg belső filmrétege, amely pára hatására oxidálódik

A párazáró gumitömítés elöregedése mellett az argon gáz is elillanhat a hőszigetelt üvegből, ami a hőszigetelő hatás csökkenését eredményezi.

Miért fontos cserélni az elöregedett hőszigetelt üveget?

Ha a fenti jelek közül bármelyiket észleljük, akkor a hőszigetelt üveg cseréje szükséges. Ez nemcsak esztétikai okokból fontos, hanem a hőmegtartás és a komfortérzet biztosítása érdekében is. 

A hőszigetelt üveg szavatossága általában 15–20 év. Ez természetesen függ az üveg összetételétől és kialakításától, a technológiától, valamint az eredeti beépítés körülményeitől. 

Fontos, hogy a hőszigetelt üveg cseréjét mindig szakember végezze el! A rosszul, akár házilag kicserélt üveg az ablak teljes lelógását eredményezheti, ami további károkat, például a zárszerkezet törését okozhatja. 

A hőszigetelt üveg cseréje bár jelentős befektetés lehet, de hosszú távon megtérül a hőmegtakarítás és a komfortérzet növekedése révén.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.