Menthető még a szúrágta ablakom?

Ablakfelújíítás – Menthető még a szúrágta ablakom?

Ablakát elnézve sok lakástulajdonosban felmerül a címbéli kérdés, például amikor meglátja a nyílászáró alján a szú nyomait, a porladást vagy éppen a penészt. Mi ezeknek a jelenségeknek az oka és lehet-e ellenük tenni? Cikkünkben ennek járunk utána.

A gondot a legtöbb esetben a rossz, helytelen előkészületi munkák okozzák. A szú és penész ellen is megfelelő védelmet tud ma már nyújtani a rovar- és gombaölő szerek használata, illetve a megfelelő felületkezelés (erről a festés, mázolásról írt cikkünkben többet is megtudhat).

Miből látszik a gond?

A rovar támadta faanyag esetén a fafelületen – általában szúbogár rágta – lyukakat lehet megfigyelni. Részlegesen, ám késői felismerés esetén akár teljesen is meg tudja enni a szúbogár a nyílászárót. Ha viszont időben felismerjük az állatot, akkor megszüntethető a probléma a károsodott farész kicserélésével.

A ritkán nyitott ablakoknál, amikor a tok és a szárny szorosan illeszkedik, külön gondot jelenthet a penészgomba megtelepedése is, hiszen a víz így egyetlen koncentrált helyre tud összefolyni. A két faszerkezet között az illesztési hézag miatt megálló víz könnyen okozhatja penészgomba kialakulását, ami végül a faanyag rohadását eredményezi.

Mit tegyek a szúrágta ablakkal?

Ha sikerül felismerni, érdemes ezeket a problémákat időben orvosolni. Anyagilag kedvezőbb, ha csak részleges felújítást kell végezni az ablak teljes cseréje helyett. Kérjen bizalommal előzetes felmérést csapatunktól, szívesen megnézzük, elmondjuk, hogyan tudjuk újjávarázsolni ablakát.

Számít az alapanyag?

Fenyő nyílászárók esetében csapatunk csakis Borovi fenyőt használ, erre a fatípusra cseréljük ki a régi, elkorhadt részeket, mivel ez a fajta képes a legjobban ellenállni gombáknak. Kimagasló tulajdonsága még az évgyűrűk száma miatti sűrűsége, magas gyantatartalma, melyet nehezebben kezd ki az időjárás és a gomba. A ritkább szálú fenyőt mi sehol nem használjuk, mert ennek időjárás-állósága sokkal kisebb, így tehát a tartóssága sem elég jó. 

A hatvanas évek előtt készült nyílászárókról általában elmondható, hogy ezek legtöbbje időtálló, sűrű faszerkezetű anyagból készült. Ennek jeles bizonyítéka, hogy némelyik ilyen ablak már több mint száz éve díszíti a házak homlokzatát.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.