Miből készülhet ablak? Van különbség?

Ablakfelújítás – Miből készülhet ablak? Van különbség?

Érdemes az ablakok kiválasztására több időt fordítani annál, mint amennyit szoktunk. Ha megtesszük, akkor gondoskodtunk arról, hogy ne fűtsük az utcát ablakunkon, ajtónkon keresztül. Ha pici időt szánunk az alapanyagok megismerésére, akkor az ablakprofilt nem csak úgy választjuk ki, hogy melyik tetszik, hanem más, többféle szempontot is be tudunk választásunkba kalkulálni. Az anyaghasználatnak komoly szerepe van az ablak szigetelőképességében is. A jól kiválasztott nyílászárókkal tehát rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódhat.

Mik az alapok?

Fa, műanyag, esetleg alumínium? A modern építészet sokféle alternatívát kínál, amikor a nyílászárókra kerül sor. Mindhárom anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a saját igényeinknek, életvitelünknek, és büdzsénknek megfelelően válogathatunk közülük.

Fa – a hagyomány hordozója

Az ajtók és ablakok keretei sokáig hagyományosan fából készültek, így ezeknek a nyílászáróknak tagadhatatlanul megvan a nosztalgikus bája. A fa nyílászárók melegséget sugároznak, természetes látványuk kellemes a szemnek. Általánosságban elmondható, hogy az áruk nagyjából megegyezik az olyan, kiemelkedő szigetelésű és minőségű műanyag társakéval, az alumíniumnál pedig jelentősen olcsóbbak. A modern vagy felújított fa ablakok kiváló hőszigetelők. Ha fa nyílászárók mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel: évente legalább egyszer kezelni kell őket, hogy a víz és a fagy ne okozzon károsodást, és a festék se pattogjon le róluk.

Alumínium – a jövő ígérete

Rendkívül elegáns megjelenése miatt méltán kedvelt az alumínium. Karcsú, stílusos megjelenés mellett az alumínium további előnye, hogy óriási ablakfelületek, akár teljes üveghomlokzatok is kivitelezhetők vele, ami a modern építészet egyik legkedveltebb stíluseleme. Az alumínium fémként kevésbé jó hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a fa vagy a műanyag. Ezt a technológia fejlődése egyre jobban tudja orvosolni, így a legmodernebb alumíniumprofilok hőátbocsátása egyre kevésbé tér el a fa vagy a műanyag társaiétól. Azonban, ha alumínium ablakokban gondolkodunk, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni: ezek a nyílászárók ugyanis akár háromszor annyiba is kerülhetnek, mint a PVC ablakok.

Műanyag – rizikós sokoldalúság

A PVC nyílászáróprofilok napjainkra a legnépszerűbb opcióvá váltak az ablakok és ajtók esetében egyaránt. Nem véletlenül, hiszen rendkívüli szigetelőképességgel rendelkeznek, így rengeteg energiát takarítanak meg számunkra, ami a rezsiköltségeinken is érzékelhető lehet. Mindezek mellett a karbantartásuk pofonegyszerű, szinte nem is igényelnek különösebb törődést. A műanyag választásával egyre kevésbé ártunk a környezetünknek: a minőségi PVC profilok újrahasznosíthatók, és a gyártás során újrafelhasználhatók. Már persze akkor, ha a gyártó törődik ezzel. Bár a műanyag olcsó, mindig figyeljünk arra, hogy ne a legolcsóbb megoldást válasszuk, lehet, hogy sokba kerül a végén. A műanyagnál érdemes a szellőztetésre is gondot fordítani, mert a tökéletes szigetelésnek lehetnek árnyoldalai (pl.: penészedés).

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.