Miért érdemes a rezsi csökkentésének első lépéseként az ablakok felújításával kezdeni?

Ablakfelújítás – első lépés az ablakok felújítása

Sokan gondolkodnak most abban, hogy a régóta halogatott felújításokat elvégezzék a lakásukban. Hogy a címben felvetett kérdésre is válaszoljak: azért érdemes, mert egy épületen vagy egy lakáson belül mindig a felületi áthűlést kell vizsgálni. 

Ez azt jelenti hétköznapi nyelven, hogy az adott lakás milyen gyorsan hűl ki, azaz mennyire szigeteltek a falak, a nyílászárók, illetve a födém. Ha valakinek a lakásában egy rossz nyílászárója van, akkor a felületi áthűlés magas, azaz, megint csak hétköznapi nyelven szólva, a huzat fogja kivinni a lakásban a hőt. 

Ha ilyen esetben a födémet, illetve a falazatot akarjuk legelsőnek szigetelni, akkor nem sokat tettünk, mert attól még ugyanúgy megmarad a huzatos lakás, ami a rossz ablakon át a lehető leggyorsabban fogja a lakásból a meleget kiengedni.

Érdemes persze később a fűtést is korszerűsíteni, de legelsőnek mindeképpen a nyílászárókat kell megnézni. A nyílászárók általános állapotának javítása történhet cserével vagy felújítással. A felújítás során a szakembernek meg kell vizsgálniuk a nyílászáróknak az állapotát, illetve, hogy milyen korszerűsítést, felújítást lehet rajta végezni. Ami bizonyos: minden esetben fontos a huzatmentesítést és felületi áthűlést javítani. 

Fontos a huzatmentesítés

A huzatmentesítés céljából, ha a felújítás mellett dönt a megrendelő, akkor utólagos gumitömítéssel kell ellátni a nyílászárókat, meg kell vizsgálni a tokozatot is. A tokozatot utólagosan le lehet szigetelni habtömítéssel, ez beinjektálással történik, illetve fontos lehet az üvegek korszerűsítése, ami abban rejlik, hogy a régi, elavult üveg helyére új hőszigetelt üvegezést építünk be. 

Sokat ér a hőszigetelt üveg

Viszont, ha már régi, hőszigetelt üvegről beszélünk, azaz a régi ablakban már hőszigetelt üveg van, akkor a mostani technológiák szerint is lehet javítani a hőszigetelést, ugyanis az új nyílászárók argongázzal vannak töltve és lágy bevonattal vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a régi hőszigetelt üveghez képest minimum a felére lehet csökkenteni a felületi áthűlést. Ezt már mindenképpen érdemes lehet megfontolni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.