Miért fontos, hogy legyen hőtükör a fűtőtest mögött?

Ablakfelújítás – Miért fontos, hogy legyen hőtükör a fűtőtest mögött?

A radiátor mögé hőtükrök felerősítésével akár 8-15%-os hőmegtakarítást érhetünk el otthon. A fűtőtestek ugyanis a meleg levegőt minden irányban áramoltatják. Így hát a mögöttük levő falfelületet is melegítik, ez a hőmennyiség a falon keresztül a szabadba távozik, azaz elvész. Ez a különféle hőtükrös panelek vagy fóliák felerősítésével gátolható.

A legnagyobb hatást akkor tudják kifejteni, ha a fali radiátorok mögé kerülnek. Ekkor maximálisan elérik a szigetelő és a hővisszaverő hatásukat. Felerősítésük utólag is megoldható, amellyel igenis érdemes bajlódni kicsit.

A hővisszaverő tükörfóliák hatásának titka abban rejlik, hogy a fűtőtest hátsó oldala felől kibocsátott hőt a szoba felé és magára a fűtőtest hátsó oldalára is visszasugározzák, szigetelő rétegük pedig gátolja a fal felesleges felmelegítését. Így alkalmazásukkal egyenletesebb hőeloszlás érhető el. A meleg víz hosszabb ideig forró marad a fűtőtestekben, és a kazánba visszatérő víz hőmérséklete is melegebb lesz, ami csökkenti a kazánbegyújtások számát. Ez pedig fűtőolaj, gáz, azaz energiamegtakarítást eredményez.

Házi megoldások

Különböző hőtükrös fóliák gyártóként változó méretben, de akár tekercsben is megvásárolhatók. A fűtőtestek mögé hőtükörként felhasználható típusok többnyire 2, 3, 4, 5 mm vastagságúak, és igazodnak a fűtőtestek méretéhez. A tekercsben kaphatók hőtükrös fóliák általában 1 m szélesek, és méretre vágva lehet hőtükörként a falra ragasztani őket kétoldalas ragasztószalaggal. Hasonló célt szolgál a hőtükör tapéta is.

A komolyabb versenyzők

Kissé eltérő kialakítású, ám ugyancsak nagyon hatásos hővisszaverő tulajdonságú a vékony alumínium lemezből készült és fűrészfogas energiamegtakarító radiátor panel. Lényege, hogy a felületükön fűrészfogas kialakítású panelek egyenletesebb hőeloszlást biztosítanak a helyiségben és egyben a lapok mögött levegős „hőpárnákkal” elszigetelik a radiátort a faltól.

A vékony, visszatükröződő fűrészfogas felületek nemcsak a meleg levegő áramlását befolyásolják előnyösen, hanem az infravörös hőt is visszaverik a radiátorra. Ezáltal jelentősen javítják a hő eloszlását, és csökkentik a helyiség felmelegítéséhez szükséges időt.

Egy átlagos méretű radiátorhoz 2–2,5 panel szükséges, amit a fűtőtesthez illesztve kell kiszabni, és a mellékelt ragasztószalaggal, por és zsírtalanított falfelületekre, akár alakra szabva, egymás mellé illesztett részekből is a falra lehet erősíteni. Ezek a panelek konvektorokhoz is használhatók, szemben a többi hővisszaverő PE habos hőtükörrel, amelyek csak fűtőtestekhez használhatóak.

Gázkonvektorok mögé a tűzgátló lapok használhatók biztonsággal a magasabb fűtő hőmérséklet miatt.

Ha további információra van szüksége, kérdezzen bátran fhttp://facebook.com/ablakfelujitas oldalamon!