Miért kevés az üvegcsere?

Ablakfelújítás – Miért kevés az üvegcsere?

Egy régi belvárosi házban legtöbbször az erkélyajtó alsó fele megy tönkre a leggyorsabban. Ez a tény cáfolja azt a nagyon elterjedt tévhitet, hogy elég csak az ablaküveget kicserélni, és máris megkapjuk a modern ablakot.

Egy régi polgári, kapcsolt gerinctokos ablaknál nemcsak az ablaküveget és gumitömítést kell cserélni, belerakni, hanem az alsó betétet is mindig szigetelni kell. A legtöbb esetben hiába cseréljük ugyanis ki a felső üveget, az ajtóban az alsó betét, ha szigeteletlen marad, akkor az áthűlés igen magas lesz.

Az alsó betét szigetelése egyébként nemcsak hőszigetelésileg fontos, hanem ugyanúgy esztétikailag is. Mivel ez a rész a legtöbb ajtónál csak fából van készítve, ezáltal ezt a betétrészt nagyon csúnyán meg tudja enni az időjárás. Mi ezt a részt megrendelés esetén teljesen kivágjuk, majd a kivágás után teljesen új farésszel pótoljuk. 

Ebben az esetben a megrendelőnek az volt a kérése, hogy minden egyes díszt ugyanúgy állítsunk vissza, ahogy az eredetinek megegyező kinézete legyen. A képen látható fotó még a festés előtt készült, de így is tökéletesen látszik az, hogy a régi fa nyílászáró a felújítás milyen részekből áll össze, és hol kapott teljesen új farészt. Voltaképpen ebben az esetben az ajtószárnynak csak maga a kerete marad meg, a többi része teljesen megújult.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.