Miért pördül le a festék a zsalugáterről?

Ablakfelújíítás – Miért pördül le a festék a zsalugáterről?

A zsalugáter bármely ház külső homlokzatának valódi éke lehet egészen addig, amíg esztétikus, szép állapotban van. A zsalugáter nagy előnye, hogy bármilyen nyílászáró-típusra utólag felszerelhető, hátránya viszont, hogy a felületkezelése sokszor nem tud elég tartós lenni, különösen, ha déli oldalon helyezkedik el. Azért vannak módszerek, amellyel tartósabbá tehetjük a zsalugátert, ezekről szólunk e cikkben.

Mint minden felületkezelésnél, ebben az esetben is fontos, hogyan készítjük elő az anyagot – az alapnak számít, hogy csiszolunk, alapozunk, majd festünk. A legtöbb lakástulajdonos hite szerint a felületkezelést egy időben kell elvégezni az ablakokéval. Ám valójában ez nincs így.

Mik az első jelek?

A zsalugáter a homlokzat külső felén helyezkedik el, melyet már nem véd a homlokzat vagy a káva, mint ajtó, illetve az ablakok esetén. Éppen ezért a legtöbb esetben a zsalugáter legfelső részét hamar ki tudja kezdi az időjárás. Első jelek a festék megrepedése, felpördülése.

Mit lehet tenni?

Ezeket a részeket érdemes alumíniummal borítani. Ráadásul szerkezeti szempontból is az időjárás tudja ezeket az elemeket rontani, mert a fa sarokrészek kötései ragasztóval rögzülnek – s hiába alkalmaznak akár D3-as vízálló ragasztót, egy idő után a kötéseket, csapozásokat az is elengedi, ezért lelógnak. Éppen ezért, az időjárásállóságra tekintettel gyártanak a cégek alumínium profilból is zsalugátert.

Van hátrányuk?

A legtöbb esetben a zsalugáter nyitott állapotban, díszként, esztétikai elemként szerepel a homlokzaton, azaz nem a funkcionalitása a lényeg. Ma már egészen ritka az az eset, amikor a háziak ki- és becsukják vagy árnyékolnak vele. Az alumínium zsalugáterek időtállóbbak, csak minimális karbantartást igényelnek, alkatrészeiket nem szívja ki a nap, nem deformálódnak, nem kell ezeket festegetni sem. Viszont csakis porszórt, festett változatban fordulnak elő. Az ilyen zsalugátereket egy modern ház oldalán könnyen el lehet képzelni, de egy régebbi stílusú ház eredeti homlokzatán nem mutatnak jól.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.