Mikor kell ablakoshoz fordulni?

Ablakfelújítás – Mikor kell ablakoshoz fordulni?

Vannak, akik jól ismerik régi fa ablakaik hibáit. Néhány együtt élnek ezekkel, másoknak azonban megfordul a fejükben, mit lehetne tenni. A következőekben néhány ismert ablaktípus jellegzetes hibáját sorolom fel. Ha ezeket tapasztalja, érdemes mestert hívnia.

Jellemző hibák kapcsolt gerébtokos ablakoknál

A legtöbbször az jelzi a fa ablak hibáját, hogy párásodik a két üvegtábla köze ennél fogva felpördül a festék, rosszabbik esetben elkorhad a fakeret, vagy a tokozat. Az öregedés még jellemzőbb jegye, ha átfúj rajta a szél. Jellemző még a vasalat gondja: a kilincset nem lehet bezárni, vagy a kilincs elfordításakor az ablak egy részre a zár mentén kipattan. Végül jellemző még, ha elöregszik, hogy szorul az ablak, nehéz, vagy nem is lehet teljesen becsukni. A toknál, a redőnygurtni felcsévélőjénél, a redőnyszekrénynél befúj a szél.

Kapcsolt gerébtokos ablaktípus:

Kapcsolt gerébtokos ablak

Jellemző hibák a tesauer fa ablakoknál

A gerébtokos ablakok hibái mellett (párásodás, szorulás) ennél az ablaktípusnál rést találunk az ablak tetején (és szorul az alján), rosszabb esetben a nedvesség beszivárog az ablak alatt (nincs, vagy elveszett a vízvető az ablakról). Hibázni tud a vasalat is, ennek jellemző pillanata, amikor zárás helyett körbeforog a kilincs. Előfordul, hogy az összefogató csavar nem fogja össze az ablakot, szétnyílik az ablak. Hiba az is, ha az ablak huzatol a szigetelés hiánya miatt.

Tesauer ablaktípus:

Tessauer (panel) ablak

Belső vasalatos bukó, bukó-nyíló ablakok, ajtók jellemző hibái  

A belső vasalatos ablakok, ajtók jellemző hibái a zárszerkezet meghibásodása és a hőszigetelt üveg párásodása. A zárszerkezet legtöbbször csukott állapotban romlik el, így körbeforog a kilincs. Előforduló zárprobléma lehet még a tokon lévő záródarab (kagyló) letörése. Hiba az is, ha a kilincs vizszintes állásában a szárny nyílik és bukik is. Egyértelműen hibára utal, ha a kilincs túl könnyen (szétkopott) vagy csak szorulva, akadozva (eltörött) működik. Gondot jelent még a szigetelő gumi elöregedése ez miatt befúj a szél.

A belső vasalatos ablaktípus:

Belső vasalatos ablaktípus

Más fa ablakok jellemzői hibái

Szinte minden fa ablak esetén gondot okozhat a vetemedés, a szorulás, a tok eldeformálódása, amely miatt nehéz az ablakot nyitni, csukni. Néha csak ketten tudják az ablakot működtetni, vagy előfordul, hogy bukó állással egyidőben ki is nyílik az ablak. Jellemző az elöregedett fára, hogy huzatos a lakás tőle, mozog a függöny, vagy befolyik a víz az ablak résein. Ezeket a problémákat lehet javítani: nem feltétlenül kell a cserében gondolkodni!

A műanyag ablakok hibái

Bár ezek újak és modernek, sajnos nagyon sok gonddal lehet ezeknél is szembesülni. Csak néhány típushiba: nehezen lehet kinyitni vagy becsukni, mert elmozdult, eldeformálódotott a szárnykeret. Erkélyajtóknál gyakori hiba, hogy középen a kilincs magasságában szárny beleakad a tokba. Hibát jelez, ha valamelyik falc mentén behúz a hideg, vagy ha párásodik az üveg. Hiba az is, ha a kilincs vizszintes állásában az szárny nyílik és bukik is. Egyértelműen hibára utal, ha a kilincs túl könnyen (szétkopott) vagy csak szorulva, akadozva (eltörött) működik. Súlyos hiba, ha eltörik az ablak sarka. Baj az is, ha párásodik a hőszigetelt üveg. Itt a legtöbb esetben azt tudom mondani, hogy a műanyag ablakot nem lehet javítani, szinte csak cserélni – persze ezt helyszíni felméréskor lehet eldönteni.

Ha ezek bármelyikét tapasztalja, jelezzen! Elérhet itt, a honlapon keresztül, vagy facebookos oldalamon is.