Milyen a már nem felújítható ablak?

Ablakfelújítás –   Milyen a már nem felújítható ablak?

A fa egy csodálatos, mindig megújulásra képes anyag: ezért ha végtelen mennyiségű pénzzel rendelkeznénk, akkor akár valamennyi fa ablakot fel lehetne újítani. A valóságban azonban vannak esetek, amikor már nem érdemes felújítani egy nyílászárót. A cikkben ezeket mutatjuk be.

Ügyfeleinknek mi csak akkor javasoljuk a teljesen új ablak beépítését, amikor egy felújítás teljes költsége már meghaladná egy új nyílászáró költségét. Vannak ebben is persze kivételes esetek: valakit fontos emlék fűz az ablakhoz, ezért szeretné minél tovább megőrizni, esetleg maga az ablak műemléki védelmet élvez. Ebben az esetben – lett légyen bármilyen rossz állapotban is az adott nyílászáró – fel kell újítani. Sajnos ez sokszor akár magasabb költséget jelenthet, mint egy teljesen új ablak elkészítése és telepítése. 

Milyen az öreg fa?

Az adott fa felújíthatóságát akár már egy csavarhúzóval jól meg lehet vizsgálni: akkor van baj, ha az eszköz fejével mélyrehatóan lehet a fát sérteni, azaz könnyen bele lehet szúrni a csavarhúzót. Nagyon fontos, hogy egy valódi szakember mobiltelefonon keresztül vagy átküldött képek alapján nem tudja eldönteni, hogy egy nyílászáró felújítható-e vagy sem. Minden esetben szükséges ezért a helyszíni felmérés.

Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben az ablakok külső része, a lenti vízvető, illetve az ablakszárny alja megy tönkre – ezeket a felmérés során alaposan szemre szoktuk vételezni. 

A felújítás során ezeket a fa alkatrészeket tartós megoldással: például alumínium takarólemezzel, a faanyag teljes cseréjével újítjuk fel. Ablakot csak úgy adunk át, hogy ha szükséges, a vízvetőt minden esetben kicseréljük.

Ha nem ragaszkodik valamiért az ablakához, illetőleg nincs hatósági elvárás a megtartására, akkor van költségtakaros megoldás arra is, hogy ne kelljen otthonában bontani, de élvezhesse egy új nyílászáró minden örömét: nézze meg az új ablak beépítése bontás nélkül szolgáltatásunkat. 

Ha további, hasonló tippekre kíváncsi, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.