Mindegy, milyen üveg engedi át a fényt?

Ablakfelújítás – mindegy, milyen üveg engedi át a fényt?

Ablakaink legnagyobb felületét az üveg alkotja, mégis a legtöbbet a keretekről szoktunk beszélni. Nem lenne fontos az üveg? Természetesen ez nincs így, a keret anyaga, műszaki paramétereinek tisztázása után ugyanúgy fontos, hogy végiggondoljuk, milyen üveget teszünk majd bele. Érdemes üvegezés előtt időt szánni arra, hogy nagyjából áttekintsük, milyen választék áll rendelkezésünkre.

Üvegtípusokból ma már széles a kínálat, és jó hír, hogy a legtöbb üveg megfelel elvárásunknak: alapesetben átengedi a fényt és benntartja (jól szigetelt ablakok esetén) a meleget.

A legtöbben az úgynevezett float típusú üveget választják. Ez olyan tiszta, teljesen sima üvegszalag, melyet készítéskor ónon úsztatnak át. Előnye, hogy rendkívül nagy a fényáteresztő képessége, emellett edzhető, akár hajlítható is. Hőszigetelt ablakok készítésénél is felhasználható.

A színezett üveg az adott színárnyalatot a gyártás során nyeri el a hozzáadott fém-oxid által. Előnye, hogy a napsugarak nagy részét sötétítőhatás nélkül nyeli el, így főként a homlokzati üvegfelületeknél, valamint esztétikai okokból bútorüvegeknél alkalmazzák.

A reflexiós, más néven fényvisszaverős üveg esetében a sima üveget egy külső fém-oxid bevonattal látják el, mely után az ablak szemből nem, csak oldalról átlátható. Elsősorban olyan helyeken használják, ahol fontos, hogy ne lehessen belátni, így például bejárati ajtóknál, irodaablakoknál. Előnye, hogy a borítás színét tetszés szerint megválaszthatjuk. Fém-oxid bevonattal az önmagában színezett üveget is el lehet látni, így azokból is lehet reflexiós üveget előállítani. A visszatükröződő bevonat egyébként nagyon ellenálló és tartós.

A lágybevonatos üvegek alapját szintén a sima float üvegek adják. Ezeket vontják be vékony nemesfém réteggel, mely az üveg színét csak elhanyagolható mértékben változtatja meg. A lágybevonatos üvegek híresen jó hőszigetelők, a fényt teljesen beengedik, ugyanakkor a meleget bent tartják. Főként nagy üvegfelületeknél alkalmazzák, üvegfalak esetében a legideálisabb és leggazdaságosabb megoldás.

A laminált biztonsági üvegeket általában olyan esetekben alkalmazzák, mikor erősen fennáll a veszélye, hogy az üveget betörik. Ha otthonunk kevésbé biztonságos környék, érdemes megfontolni a használatát. Egyébként főként üzletek kirakatát üvegezik vele, valamint asztallapokhoz használják. Két- vagy többrétegű üvegből készül, melyek közé PVB-fóliát helyeznek. Az üveg biztonsági fokozatát ez a fólia határozza meg, mivel az ablak betörése, bedobása esetén a szilánkok nem szóródnak szét, hanem a fóliához tapadnak. Az időjárási viszonyokkal szemben ellenálló, színezett formában is elérhető.

A katedrál üveg főként belső terekben használható, mivel csak kis mértékben átlátszó. A katedrál üveg tulajdonképpen dekorációs üveg, ennek megfelelően számtalan mintaválasztékban elérhető. Színek terén már kötöttebb a dolog, lehet víztiszta, bronz, illetve sárga árnyalatú. A mintákat vagy savval marják az üvegbe vagy a homokfúvás technikáját alkalmazzák. Általában térelválasztókhoz használják, illetve olyan, a lakásban lévő ajtók, ablakok üvegezéséhez, melyeknél előnyös az átlátszatlansága, viszont mivel a fényt jól átereszti, egyáltalán nem sötétít.

Az ablaküveg kiválasztásánál tehát vegyük figyelembe az ablak funkcióját, a lakásban betöltött szerepét. Mérlegeljük, hogy a biztonság, a fény megszűrése vagy éppen az átlátszóság mennyire fontos tényezők. Ezek alapján már biztonsággal választhatjuk ki nyílászárónkba az odavaló üvegtípust.