A mindig megújítható fa

Ablakfelújíítás – A mindig megújítható fa

A fa az egyik legjobb alapanyag a nyílászárókhoz, ez számomra egyre gyakrabban kiderül. Hiszen a fa, ahogy ebből a cikkben is olvasható, mindig képes arra, hogy megújítsuk és még további évtizedekig használjuk.

Nemrégiben került hozzánk egy régi, nagyon rossz állapotban lévő erkélyajtó, amelynek a külső felét az idő vasfoga nagyon megrágta, ezért teljesen egy új burkolatot raktunk rá. A fotókon már az látszik, hogy a kollégák szögelik az ajtóra rá a lécet, illetve az is látszik, hogy egy új betét van rárakva.

A megoldás lényege, hogy a régi ajtószárnyra, kívülre egy plusz bélést építettünk, így egy jó megjelenésű ajtót készítettünk, ami legalább újabb 50 évig fogja a megrendelőt szolgálni. Ez a feladat persze nem egyszerű, de mindent megteszünk azért, hogy megmenthessünk egy fa ajtót, ezzel teljesítsük a megrendelő kérését.

A fa szép

Sokszor van úgy egyébként, hogy a megrendelő már nem sok bizodalmat fűz ahhoz, hogy a felújításból lesz valami. De végül mi mégis újjávarázsoltuk a nyílászárót.

Ez valahol a munkánk szépsége is, illetve annak elismerése, hogy mennyire gyönyörűek is ezek a régi nyílászárók. Hiszen akkor is, ha a tetőtől talpig alig marad is belőle farész, ki tudjuk cserélni, pótolni az elfáradt részeket. Gyakran negyedannyi fa, illetve alapanyag-felhasználással jár ez, mintha újra cserélnénk a nyílászárót. Ezért is van az, hogy egyre többen elgondolkoznak, mielőtt kidobnák a régi a nyílászárót. De nagyon-nagyon sokan ragaszkodnak ahhoz is, hogy a régi polgári házban ne egy új fa nyílászáró ékeskedjen, hanem a régit újítsuk föl.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.