Mit kezdjünk a külsőkaros bukó-nyíló ablakunkkal?

Ablakfelújítás – külsőkaros bukó-nyíló ablak

Ezt az ablaktípust a nyolcvanas évek legkorszerűbb ablakaként gyártották. Nevezik még külsővasalatos bukó-nyíló ablaknak is. Népszerűségét annak köszönhette, hogy egy kar átváltásával bukott, vagy nyílt ki. Az ablaktípusnak két rossz tulajdonsága van hőszigetelési szempontból: egyrészt a benne levő hőszigetelt üvegnek rossz a hőszigetelése, másrészt a falcban lévő gumitömítés elavultsága miatt befúj a szél. Nézzük meg, mit lehet tenni, hogy felújítsuk ezt az ablaktípust.

Miért rossz a hőszigetelése az üvegnek?

Az üvegeket jobb esetben az orosházi üveggyárban készítették. Amikor ezek az üvegszerkezetek készültek, a technológia még igen kezdetleges volt. Legnagyobb gond, hogy vékony a két üvegfelület és a köztük lévő alumínium léc is. A két üvegfelület között levegő van.

Az ablak nem csak hőszigetelésben, hanem esztétikailag is kihívásokkal küzd. Foltos, piszkos lesz könnyen az üveg belseje, amikor az üvegszerkezet peremzárása (a hőszigetelt üveg gumitömítése) tönkremegy és az üvegek közé jutó pára lecsapódik. Nem lehet a régi gumitömítésre hagyatkozni.

Orosházi üveggyár

Pára lecsapódik

Miért érdemes felújítani?

Legfőképpen azért, mert az új ablak árához képest körülbelül a negyede/fele a felújítás költsége. Az ablakszárny vastagsága elbírja a korszerű, kétrétegű üvegezést és az 1.0 Ug-értékű hőszigetelt üveget.

Hőszigetelt üveg

Ez a felújítás nem jár bontással, és az utólagos nútmarásos gumitömítéssel teljesen huzatmentes lesz a lakása..

Mit lehet ezzel az ablakkal kezdeni?

Mindenki saját pénztárcája, költségvetése alapján tudja eldönteni, melyik megoldást választja. Szeretném megkönnyíteni a döntését. Az alábbi megoldásokat tudom jó szívvel javasolni, de természetesen a döntés az ön kezében van!

  1. Ablakfelújítás bontás nélkül
  2. Új ablak beépítés bontás nélkül
  3. Új ablak beépítése bontással

Ablakfelújítás bontás nélkül

Szükséges lépések: nútmarásos gumitömítés; hőszigetelt üveg csere; végül zárbeállítás. Ezeket együtt alkalmazva megoldódik a rossz hőszigetelési probléma, ablaka huzatmentes és hőszigetelt lesz. Szintén nagy lépés, hogy nem fog lelógni, így könnyebb lesz nyitni, zárni. Azonban nem bizonyos, hogy ez a tökéletes megoldás. Miért? Mert bár rákölt az ablakfelújításra, hogy ablaka jól hőszigetelt legyen, de a régi zár még mindig akármikor elromolhat! Ezt a megoldást döntően annak ajánlom, aki nem nyitogatja az ablakot sűrűn, csak világító ablaknak használja.

Új ablak beépítése bontás nélkül

Gyors, az új ablak akár egy óra alatt beépíthető. Nem jár bontással, ráadásul megmarad a redőny is .

A kivitelezés menete:

Végleg leakasztjuk az ablakszárnyat.

A tokba beleépítünk egy új ablakot tokostól.

A végeredmény egy új ablak bontás nélkül!

Az új ablak beépítésének (bontás nélkül!) előnye a tokbontással történő beépítéssel szemben, hogy jelentősen megnő az ablak működtetésének komfortérzete. Emellett akár 0.08 K-értékű üvegszerkezetű ablakot is be lehet építeni. Nem sérül a vakolat, nem kell újrafesteni a helyiséget.

Kérdése merült fel, amire nem kapott választ? Szívesen válaszolok! Hívjon, vagy keressen meg facebookos oldalamon.