Mizéria a műanyaggal – a fa ablakok nem érintettek

Ablakfelújítás – mizéria a műanyaggal – a fa ablakok nem érintettek

Jó néhány álmatlan éjszakát átélhettek azok a panelben élők, akik műanyagra cserélték otthonuk ablakait. Az ilyen nyílászárócseréket a panellakások nagy részében elvégezték, sajnos akkoriban semmilyen felvilágosítást nem kaptak az ott élők arról, milyen kockázatot vesznek a nyakukba. Ugyanis a műanyag ablakok egyáltalán nem szellőznek, a gáz működtetéséhez viszont levegőt kell biztosítani. Nem tréfadolog ez: ezen a télen is történt haláleset gázmérgezés miatt. A feszült helyzetet a kormány július elsején oldotta fel, hiszen úgy döntött, mentesíti a fogyasztókat a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díja alól, azt a gázszolgáltató állja. Ettől még a műanyag ablak okozta probléma nem szűnik meg, csak a következmények hárulnak másra.költség

Biztonsági felülvizsgálat

A hatályos rendelet szerint a fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelenteni, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul. Ez év december végéig az 1981 vége előtt, vagy az ismeretlen időpontban üzembe helyezett készülékeket kell felülvizsgáltatni. A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet célja az volt, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata határidőn belül, ellenőrizhetően megtörténjen.

Tetemes költség

A műanyag ablakokkal üzemelő, gáztűzhelyes konyhák a rendelet alapján csak akkor szabályosak, ha egy mágneskapcsolóval együtt működő szellőző ventilátor vagy páraelszívó és az ablakszárnyba beépített légbeömlő is van a helyiségben. Ez a tény amellett, hogy több mint százezer forintot igényel, nem kevés kellemetlenséget is jelent a falfúrás, az ablakvágás és a gázszolgáltatás ideiglenes kikapcsolása miatt. Az anyagköltségre rárakódik a vezetékezés és a karbantartási jegyzőkönyv, valamint a jóváhagyatás költsége. Ha szükséges, még az áthelyezett tűzhelyek csővezetékeit is szabványosítani, cserélni kell.

A fa dicsérete – újra

A fent elmondottak a természetes szellőzéssel rendelkező fa ablakokat nem érintik. Nem kell régi ablakát kidobnia, hiszen a legtöbb fa ablak felújítható. A környezet romboló hatásai (napsugárzás, csapadék) ellen az időszakos karbantartás, ápolás megfelelő védelmet nyújt. A felületkezelés élettartamát jelentősen megnöveli. Az egyéb mechanikai sérülések (benyomódások, betörés) után a felület javítható, átfesthető. Rezsink miatt sem kell aggódni: a fa üreges szerkezete miatt rossz hővezető, tehát jó hőszigetelő anyag.

Gyártása során minden igényre lehet vele megoldást találni. A fa tapintása, színe, megjelenése természetességet, melegséget áraszt. Ráadásul a fa a műanyaggal szemben megújuló alapanyag, hiszen az erdőket újra lehet és kell is telepíteni. Maguk az ablakgyártási folyamatok csekély káros anyag kibocsátással járnak.

Ha további érvekre van szüksége a fa ablakok mellett, facebookos oldalamon is talál információkat.