Motoros redőnnyel a lakás biztonságáért

Ablakfelújítás – Motoros redőnnyel a lakás biztonságáért

Mondani sem kell, hogy a lopások nagy része úgy történik, hogy a tettesek az ajtón, vagy az ablakon át belépnek otthonunkba. Az átlagos redőnyök egy része ez ellen nem véd, viszont akadnak olyan megoldások a piacon, amelyek jelentősen megnehezítik a bűnözők dolgát. Egyik ilyen például a motoros redőny.

Redőny automatán

Az ilyen redőnyök tengelyébe kerülő csőmotor a mozgatás mellett az elektromágneses féknek és az úgynevezett feltolás-gátló szerkezetnek köszönhetően megakadályozza a leengedett redőny felfeszítését. Mindemellett esztétikus is, a motornak nincs külön helyigénye, mert a redőnytengely belsejébe kerül. A programozható órás kapcsoló akár a tulajdonos távollétében is automatikusan működteti a redőnyöket, azt a látszatot keltve, mintha a ház lakói otthon tartózkodnának.

A csőmotor beépítése bármilyen típusú redőnynek plusz biztonságot nyújt, hiszen a csőmotor elektromágneses fékje minden esetben megakadályozza a redőnypalást feltolását és a redőnytengely elfordulását. Az így felszerelt redőny feltörése csak vandál erőszakkal és nagyon nagy lármával lehetséges.

A lakásbetörések elleni védelmet fokozottan növeli, ha a motoros redőnyt programozható órás kapcsolóval vezéreljük. Ezek redőnyünket az évszaknak és a napszaknak megfelelően, valamint napi és heti program szerint a kívánságunknak megfelelően le és fel mozgatják. A motoros biztonsági redőnyök a hő-és zajvédelem mellett növelik lakásunk és házunk biztonságát. A megoldás nem kimondottan olcsó, viszont biztos támasza egy ilyen szerkezet a ház biztonságának.

Energiát is megtakaríthat

A biztonság megnövelése mellett a felszerelt redőnyökkel energiát is megtakaríthatunk, hiszen télen a nap melegét beengedve a fűtési költségeket csökkenthetjük, és az idejekorán leengedett redőnyökkel pedig a külső hideg hőmérséklet hatását mérsékeljük. Olyan megoldás is létezik, amelyben fény- és hőmérsékletérzékelőt használhat, így nyáron a lakás hűvös marad, mivel a szobába jutó fény hatására az árnyékoló mindig megfelelő pozícióba helyezkedik, ezzel csökkentve a hűtésre fordított energiát. Télen a hőmérséklet és a fényérzékelő hatása is érvényesül, mivel nappal a hideg szobába beáramlik a kinti meleg, éjszaka pedig az automatikusan lehúzódó redőny megtartja a kellemes hőmérsékletet.

Akár a fotelből is irányítható

A motoros redőnyök használata mindemellett kényelmes, hiszen a redőnyöket akár a fotelből a kívánt pozícióba engedheti a távirányító használatával. Az árnyékolók központi vezérlésével távozáskor akár egyetlen gomb megnyomására lehúzódnak az árnyékolók az egész házban, így nem kell azokat egyesével ellenőriznie, hogy lezárta-e.

Utólagos motorizálás

A redőnyök utólagos motorizálása is van lehetőség. A rádiós megoldású vezérlés kiépítése vezetékelést nem igényel, egyszerűen telepíthető, csak a motort szükséges 230 V-os hálózatra kötni. A legújabb fejlesztésű motorok között azonban már akad olyan motor is, amelynél még erre sincs szükség, hiszen a motor energiaellátását napelemes panel biztosítja, ami a hozzá csatlakoztatott akkumulátort folyamatosan tölti.

Ha szívesen olvasna erről többet, facebookos oldalamon érdemes körülnéznie.