Nem csak kényelmi, de pénzkímélő eszköz is a jó ablak

Ablakfelújítás – Nem csak kényelmi, de pénzkímélő eszköz is a jó ablak

Egyre többen jönnek rá, hogy régi, kopott, az időtől elfáradt ablakaik nem csupán esztétikai problémát jelentenek. Érdemes időt és pénzt szánni a külső ablakok, vagy az ajtók felújítására (ha menthetetlenek, akkor ezek cseréjére), mert télen gázszámla megérkezése, míg nyáron az otthoni szauna okozhat meglepetést.

Milyen legyen az ablak?

Elegendő fény, kellemes csend és a megfelelő hőmérséklet – minden mai, modern ablaknak ezért a három dologért kell felelnie.  Ha az derül ki, hogy régi ablakunk nem teljesíti ezeket a kívánalmakat, mindig kérjük ki szakemberek véleményét.

Fontos, hogy a nyílászáró anyaga illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához. Gondoljuk végig, hogy fix, bukó, vagy bukó-nyíló, illetve egy- vagy kétszárnyú legyen! Nem mindegy a mérete sem, amit helyi építési rendelet szerint szabályoznak.

Az alumínium rendszereket főként irodaházak esetében használják, a fa mellett szól, hogy természetes anyag. Bármelyik anyag mellett is döntünk, érdemes elismert gyártót keresni. A rendszeresen gondozott nyílászáró évtizedekig megőrzi minőségét, akár fa, akár alumínium.

Az ütésálló PVC-ből készült több kamrás, acélmerevítéssel ellátott keretek szintén remek ár-érték arányt képviselnek. Sok típus és szín közül választhatunk a PVC keretek közül, amelyek elegáns alumínium rátétekkel a legmodernebb épületekben is megállják a helyüket.

Hideg? Kizárva!

A fűtési energia 20–30%-a távozik a nem megfelelő nyílászárókon keresztül. Ezért fontos minél energiatakarékosabb típust beépíteni. A legmodernebbek között három-, öt- vagy hatkamrás profilú ablakok közül választhatunk, melyekben speciális gázok felelnek a hő- és hangszigetelési paraméterekért. A kamraszám növelése a profil vastagságának növekedésével jár együtt. Amennyiben új ablakban gondolkodunk, lehetőleg minimum 5 légkamrás u=1.0W/m2K (vagy ennél kisebb) hőátbocsátási értékkel rendelkező nyílászárókat válasszunk. Minél kisebb ez az U érték, annál „jobb” az üvegünk, és annál jobban tartja a hőt.

Van még szempont azért

Az anyag és az üvegezés kínálta lehetőségeken túl számos paraméterre érdemes odafigyelni: a mechanikai, biztonsági, zárhatósági szempontokra, a  takaríthatóságra, a szélállóságra, a betörésbiztonságra, a vízállóságra, a beépítési paraméterekre és a felületkezelésre.

Míg a fokozott hőszigetelő képességű üvegek a nap melegét és a napfényt beengedik a lakásba, és megakadályozzák a belső hő kiáramlását, addig a napvédő, anyagukban is színezett üvegek, a napfény belépését is csökkentik.

Ezeknek az eltérő vastagságú, hőszigetelő üvegezésű ablakoknak a hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelelő. Nagyobb zajterhelés ellen vastagabb, többrétegű vagy speciális gáztöltésű üvegeket kell használnunk. Az üveg törése által okozott sérülésektől biztonsági fóliával, a nem kívánt látogatók ellen pedig betörésgátló fóliával védekezhetünk.

Beépített árnyék

A napvédő üvegezésen kívül természetesen sokféle külső- és belsőoldali árnyékolástechnikai megoldás létezik. A külsőoldali megoldások általában hatékonyabbak, mert a nap melegét a lakáson kívül tartják. A nyílászárókhoz redőnyök, rovarhálók vagy zsalugáterek is kapcsolódhatnak, ezért ajánlott még vásárlás előtt eldönteni, hogy szeretnénk-e valamelyiket, és ha igen, melyiket?

Redőny esetében ha a kézi vezérlésű gurtni helyett motoros megoldást választunk, akkor nemcsak kényelmes és esztétikus megoldással leszünk gazdagabbak, de a kialakítás során is kevesebb problémával szembesülünk. A régi épületeknél sajnos legtöbbször csak az ablak elé szerelhető külső tokos műanyag vagy alumínium redőny jöhet szóba. Ez költséghatékony, könnyen szerelhető, azonban nem illeszkedik minden épülettípus stílusához. Az egyszerű rovarháló helyett ezekbe a szerkezetekbe sűrű szövésű ún. napvédő hálók is tehetők, melyek a nap melegének akár 50-70%-át is képesek kiszűrni.

Zsalu, zsaluzia, napellenző

A zsaluk régi házak és a mediterrán országok hangulatos árnyékolói. Ha emellett döntünk, akkor számolnunk kell a zsalutáblák nyitásához szükséges falfelülettel is. Kialakításuk lehet táblás deszkázat, lamellás vagy harmonikaszerűen kihajtható csuklópántos.

A zsaluzia a belső reluxához hasonló, állítható lamellákból álló árnyékoló, ami az ablak külső oldalán kap helyet. A fényt beengedi, de véd a nap ellen. A napellenzők főleg teraszok, erkélyek hasznos kiegészítői, melyek az általános hazai ízlést figyelembe véve leggyakrabban csíkosak. Felszerelésük egyszerű, tetszőlegesen méretezhetők, működhetnek tekerőkarral vagy elektromotorral, de akár időjárásfüggő vezérléssel is elláthatók. Árnyékolásra használható még a napjainkban közkedvelt, dekoratív napvitorla is, melyeket leginkább nagyobb méretű erkélyeken, teraszokon és tetőkerteken használhatunk.

Ha még több információra van szüksége, lapozzon át facebookos oldalamra!