Nem csukódik az ablakom: gond lehet az utólagos gumiszigeteléssel?

Ablakfelújítás – Gond lehet az utólagos gumiszigeteléssel?

A rosszul hőszigetelt, huzatos ablakokon, ajtókon sok meleg távozik a lakásból. Ha nem illeszkedik pontosan az ajtó- vagy az ablakszárny a tokhoz, akkor a levegő áramlásával együtt a meleg is kimegy, a por és a zaj meg bejön a lakásba. Az első ötlet általában az, hogy cseréljük ki a nyílászárókat, azonban az árajánlatokat megnézve, manapság sokan inkább valami olcsóbb és jobb megoldást keresnek.

Éppen ezért foglalkozik sok cég a nyílászárók utólagos gumi szigetelésével, hiszen ezzel a megoldással az alapprobléma, a huzat azonnal megszűnik. De lehet ennek a módszernek hátulütője?

Hol a hiba?

Bizony lehet: sokszor tapasztaljuk felmérések során, hogy a lakásba beengedett előző cég csak szimplán belemarja a gumitömítést az ablakszárnyba, ám a nyílászárókat már nem állítja be. Valahogy betoszigálják az ablakot a helyére, aztán tovább állnak, a megrendelő pedig azt veszi észre, hogy a kinyitás után a gumitól már nem tudja visszacsukni az ablakot. Ezek a cégek csak azért kapnak lehetőséget a munkára, mert a vállalási díjuk megtévesztően olcsó, aminek sokszor nehéz ellenállni.

Hogyan lehet jól csinálni?

A gumitömítés utólagos behelyezése minden esetben pászítást, azaz szakmai beállítást igényel. Eleve, ezek a tömítések többféle méretben is léteznek, ezért kell az utólagos gumi tömítést felmérés után, szakembernek kiválasztani. A megrendelők a helyszíni felmérés során sokszor meg is kérdezik: hogyan fog majd eltűnni az ablaknál látható, nagyon nagy rés eltűnni a munka végeztével. A válasz az, hogy ez részben az utólagos beállításnál fog kialakulni. Másrészt persze függ a jól kiválasztott gumitömítéstől is, hiszen ezek vastagsága 4 mm–12 mm között van. 

Fontos tudni, hogy az utólag betett gumi tömítést a nyílászáró festésekor ki kell húzni, a munka végén pedig visszatenni, amit már a szakmában jártas festő-mázoló rutinosan el tud végezni. Ha ez nem történik meg, azaz, ha lefestjük a gumitömítést, akkor az megkeményedik, elveszti a rugalmasságát, így pedig a levegőt be fogja engedi az ablakon, azaz megint az utcát fűtjük majd.

Ha további, hasonló tippekre kíváncsi, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.