Nyáron is biztonságban – legyünk elővigyázatosak

Ablakfelújítás – nyáron is biztonságban – legyünk elővigyázatosak

A rendőrség is figyelmezteti az ingatlantulajdonosokat: a nyári melegben megnő a nyitott ablakokon besurranó betörők aktivitása. Fontos tudatában lenni, hogy a szúnyogháló csak a rovarok ellen véd, de nem védi meg értékeinket. Ha vakációzni indulunk, akkor is érdemes néhány óvintézkedést megtenni. Ezekről is olvashat ebben a cikkben.

A nyári meleg beköszöntével az egész országban megnő azoknak a bűncselekményeknek a száma, melyek kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Sokan azt hiszik, hogy a lezárt szúnyogháló távol tartja a tolvajokat, pedig a rendőrök tájékoztatása szerint a betörők direkt keresik azokat a nyitott ablakokat, amiken keresztül minimális erőfeszítéssel bejuthatnak mások házába.

Kockázat a nyitva hagyott ablak

Nyáron sokan nyitott ablak és ajtó mellett alszanak, emellett nappal, még ha nincsenek is otthon, akkor is nyitva tartják ezeket. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosít, de értékeink védelme szempontjából nem jelent megoldást. Sok bűnügyi híradásban olvashatunk arról, hogy az ablakon lévő szúnyoghálót kivágva, letépve hatolnak be a bűnözők a lakásba. Éppen ezért lényeges, hogy amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat.

Belépésjelzővel a nyugodt álomért

Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van már megoldás az illetéktelen behatolás megakadályozására. Biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészülék, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, az erkélyen elhelyezett értéktárgyak, de egy kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is, a hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi. Az egész évben lakott otthonok esetében nyári szabadság idejére, amikor őrizetlen a lakás, lehetőség van biztonságtechnikai vállalkozásoktól bérelni mobil riasztóberendezést, mely riasztó jeleit a vállalkozás diszpécserközpontjának, vagy a rendőrségnek továbbítja, és onnan indul intézkedő járőr.

A szomszédok segíthetnek

Amikor üdülni megy a család, megoldás lehet, ha megkérik egy rokonunkat, vagy egy megbízható szomszédunkat, hogy a levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban.

Arra is megkérhetik ismerősüket, hogy ne csak a virágokat locsolja meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzza el. Azt a látszatot kell kelteni, hogy nem őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén jó módszer, ha szomszéd vagy ismerős az önök lakása előtt parkol gépkocsijával – tanácsolja a rendőrség.

Ha további tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.