Nyílászárók korszerűsítése – a számok nyelvén

Ablakfelújítás számokban

Általános nézet, hogy a nyílászárók hővesztesége az üveg felületeken a legnagyobb. Az új szerkezetek mindössze egyetlen szempontból veszik figyelembe az épületfizikát: ez pedig a hőátbocsátási tényező (U) értéknek egyre kedvezőbbé tétele. Ez azonban egy csupán a számos hőtechnikai mutató és szempont közül. Komplex elemzésünk több szempontot is figyelembe vesz.

A „korszerű” termékek esetében a gyártott profiloknak csak bizonyos keresztmetszetén mérhetők jó értékek (4–6 cellát keresztezve), míg az egymásra fekvő (csukódó) részeken egyáltalán nem jók az értékek, vagyis ezeken a helyeken szökik a hő (ezt a thermo-fényképek mutatták ki). A hagyományos kétrétegű (pl. kapcsolt gerébtokos szerkezetű) ablak ezzel szemben úgy viselkedik, mint egy „nappali hőcsapda” vagy mint egy mini klímahomlokzat: a napközben befogadott hőmennyiséget ideális esetben éjjel átadja a szoba felé.

Tudjon meg többet, olvassa el tanulmányunkat!

A meglévő ablak felújításának lehetőségei, előnyei az új, műanyag nyílászáró beépítésével szemben

 

Bekerülési költségek és megtérülési mutatók, előnyök, hátrányok az egyes nyílászáró- korszerűsítési eljárásoknál

 
Általános nézet, hogy a nyílászárók hővesztesége az üveg felületeken a legnagyobb. Az új szerkezetek mindössze egyetlen szempontból veszik figyelembe az épületfizikát: ez pedig a hőátbocsátási tényező (U) értéknek egyre kedvezőbbé tétele. Ez azonban egy csupán a számos hőtechnikai mutató és szempont közül. A „korszerű” termékek esetében a gyártott profiloknak csak bizonyos keresztmetszetén mérhetők jó értékek (4–6 cellát keresztezve), míg az egymásra fekvő (csukódó) részeken egyáltalán nem jók az értékek, vagyis ezeken a helyeken szökik a hő (ezt a thermo-fényképek mutatták ki). A hagyományos kétrétegű (pl. kapcsolt gerébtokos szerkezetű) ablak ezzel szemben úgy viselkedik, mint egy „nappali hőcsapda” vagy mint egy mini klímahomlokzat: a napközben befogadott hőmennyiséget ideális esetben éjjel átadja a szoba felé. Alkalmazásának másik nagy előnye a lassú, folyamatos légcsere megvalósulása, ezzel egy egészséges és természetes légcserét biztosítanak; míg egy modern ablak (tudatosan előállított) tökéletes zárása elősegíti a belső tér relatív páratartalmának jelentős emelkedését és a penészedést. Ha azonban a megfelelő légcsere érdekében nyitva tartjuk a penészedést kivédő résszellőzőket (az ilyen lyukakat már beépítik az újfajta nyílászárókba), akkor a szellőztető réseken ugyanúgy cserélődni fog a levegő és azzal együtt távozik a hő is, mint egy régi ablaknál. Az új termékek „U” értékének (hőátbocsátási tényezőjének) megadásakor nem veszik számításba ezt a hőveszteséget. Ha ugyanis gépi szellőzés lenne az épületben, akkor elvileg zárva is lehetne tartani a réseket. Amikor bevizsgálnak egy ablakot, még nem lehet tudni, hogy hova kerül majd beépítésre, tehát a zárt szellőzőkkel minősítik őket.
 
A következőkben bemutatott számítások során figyelembe vettük azt az általánosan elfogadott tényt, hogy a nyílászáró korszerűsítésével, a helyiségre eső fűtési költség mintegy 58 %-a megtakarítható. Ennek értelmében a megtérülési számítások során, a megtérülés éves mértékét, a különböző fogyasztott éves mennyiséghez tartozó megtakarított mennyiség, jelen lakossági áron számított összege határozza meg.
Az egyes esetekben látható megtérülési időszakok hossza eltérhet, hiszen minden helyiség más és más, így általános módon, konkrét adatot meghatározni nem lehetséges. Az ott bemutatott értékek, azonban megközelítőleg illeszthetők konkrét helyzetekre, a döntés meghozatalában komoly segítséget jelenthetnek.
 
Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy a nagyon hasonló eredményt hozó megoldások közül előnyt élvez az alacsonyabb bekerülési költséggel bíró, így hamarabb megtérülő korszerűsítés. Mellesleg az sem elhanyagolható, hogy ezen túl számos más előnnyel is bír, amelyeket a későbbiekben bemutatunk.
 
Bonyolult számítások elvégzésére egyik megoldás esetében sem kell törekednünk, elég, ha az építészek által felismert, felhasznált, általánosan elfogadott értékeket vesszük figyelembe, amelyek azonban részleteikben eltérhetnek a konkrét esetekben, de hasonló értéket eredményeznek. A későbbiekben bemutatott eredmények tájékoztató jellegűek, minden esetben, a sajátosságok ismeretében, konkrét számítások szükségesek és lehetségesek.
Teljes nyílászárócsere, műanyag nyílászáróra.
Bekerülési költségek (költség ablakonként):
Az ablak ára 2011.november 29-én: 83.252 Ft + ÁFA (44% kedvezménnyel) A járulékos költségek: 47.944 Ft + ÁFA
Összesen: 131.196 Ft + ÁFA (163.995 Ft)
A műanyagkeret előnyei:
 • könnyen tisztítható, festést nem igényel,
 • ellenáll az UV-sugárzásnak,
 • kedvező előállítási költség (tömegcikk).
Hátrányai:
 
 • nem esztétikus, műemlékvédelem alatt álló, városképi jelentőséggel bíró épületeknél nem alkalmazható, homlokzat-torzító hatású,
 • homogén falszerkezet esetén, egyrétegű (egytokos) nyílászárót alkalmazva, hőhíd alakul ki, rontva a fal hőszigetelő képességét, elősegítve hideg falfelület kialakulását, páralecsapódást eredményezve (forrás:www.ablakprofilok.hu)
 • beépítéséhez bontás szükséges,
 • a gyenge minőségű vasalat a szerkezet gyors elhasználódását eredményezi, amely így nem megfelelő záródást biztosít, a hőszigetelés romlik (a jó minőségű vasalattal szerelt nyílászárók árfekvése magasabb),
 • a homlokzat helyreállítása költséges, esetenként teljes mértékben nem lehetséges,
 • a teljes (gyártó által kimutatott) hőszigetelő képesség kizárólag a kamrás keresztmetszeteknél valósul meg, a záródó felületek hőszigetelése a kimutatottnál rosszabb lehet,
 • előállítása során környezetszennyező melléktermékek keletkeznek,
 • a szakaszos fűtés esetén (pl.: gázkonvektor) a kamrás szerkezet hamar visszahűl, és hűtő hatást fejt ki a fűtött helyiség irányába,
 • a műanyag ablakot nem lehet felújítani, és 20-30 év múlva biztosan ki kell cserélni. (A legtöbb egyrétegű, hőszigetelő üvegezéses ablak garanciális ideje 8-10 év.) A hőszigetelő üvegezés gáztöltése idővel elillan, átlagosan 25 év az élettartamuk.
Az ablakszárnyak felújítása.
 
Általában a fa nyílászáró-szerkezetek előnyeiről:
Természetes anyagok között élni sokkal jobban hat közérzetünkre a mindennapjainkban. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség egy kicsit sem romlik. A régi ablakok, különösen a műemlék jellegű épületek esetében, kiváló minőségű faanyagból készültek, így időtállóságuk magas.
Az eljárás lényege, hogy a meglévő ablakszárnyak felhasználásával, azokba hőszigetelő üvegezés beépítésével, az illesztések javításával, olcsón, hatékonyan növeljük a nyílászáró hőszigetelő képességét, egyben megőrizzük eredeti megjelenését, hangulatát.
Bekerülési költségek (költség ablakonként):
A felújítás ára 2011.november 29-én: 60.000 Ft A járulékos költségek: NINCS!
Összesen: 60.000 Ft
A felújítás előnyei:
 • bontást nem igényel,
 • kapcsolódó költség nincs,
 • homlokzat nem sérül,
 • épület homlokzati képe megmarad,
 • gyorsan elvégezhető,
 • alacsony költségű,
 • gyorsan megtérülő
 • természetes anyagok felhasználásával készül,
 • alkalmazása során környezetszennyező melléktermék nem képződik,
 • meghibásodás esetén könnyen javítható,
 • esztétikus,
 • magasabb komfortérzetet biztosít.
Hátrányai:
 • a tokozat és a fal közötti, a tokozat túlzott elöregedéséből adódó tömítetlenség miatt, esetenként enyhe léghuzat maradhat, amely azonban gátja a páralecsapódás, penészesedés kialakulásának.
Az ablakcsere bontás nélkül.
 
Bekerülési költségek (költség ablakonként):
A felújítás ára 2011.november 29-én: 120.000 Ft A járulékos költségek: NINCS!
Összesen: 120.000 Ft
A csere előnyei:
 • bontást nem igényel,
 • kapcsolódó költség nincs,
 • homlokzat nem sérül,
 • épület homlokzati képe megmarad,
 • gyorsan elvégezhető (akár 1 óra/ablak),
 • alacsony költségű,
 • gyorsan megtérülő,
 • a tokozat lezárásával a körülötte lévő tömítetlenségből adódó enyhe léghuzat is megszüntethető,
 • a beépített plusz tokozat, nagyobb ablaktávolságot eredményez a külső és a belső ablakszárnyak között, ami tovább növeli a hőszigetelés hatékonyságát.
A fenti táblázatban látható megtérülési mutatók nagyon hasonlatosak a műanyag keretes ablakra vonatkozóval, ámde ne feledkezzünk meg róla, hogy a műanyagablak költségét, a jelenleg elérhető legnagyobb kedvezménnyel (44 %) számítottuk. A teljes költséggel beépített műanyag keretes, hőszigetelt ablak megtérülési mutatói, a fent látottaknál közel kétszer rosszabbak, míg a bontás nélküli új ablak beépítésére ezek a mutatók érvényesek. Ezen túl nem számoltunk a várható áremelkedéssel sem, ami a műanyag keretes ablakok esetében januárban bekövetkezik, míg a bontás nélküli ablakcsere költsége biztosan nem változik. Valamint a korszerűsítéssel járó kellemetlenségek, a ráfordítandó idő mértéke sem hasonlítható össze.
 
A fogyasztás mértéke nem csupán alapterület és nyílászáró- minőség függvénye, hanem függ továbbá a használati formáktól, szokásoktól, épület elhelyezkedésétől, és sok minden mástól, amelyek felsorolása talán nem is lehetséges.
Összességében elmondható a fent felvázolt lehetőségek közül, a saját igényeit, lehetőségeit, lakásának specialitásait figyelembe véve, mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelő megoldást. A kiválasztás során fontos azonban figyelembe venni az egészséges környezet, a harmonikus lakótér megteremtésének lehetőségét is, amely kizárólag a faanyag felhasználásával készült nyílászárók által érhető el.
 
Elgondolkodtató továbbá az a tény is, hogy külföldön, az évekkel ezelőtt beszerelt műanyag keretes ablakok alkalmazásából származó gyakorlati tapasztalatok, arra ösztönzik a lakások tulajdonosait, hogy műanyag nyílászáróikat faanyagból készültekre cseréljék! Az előrelátóan gondolkodó, hosszútávra berendezkedő lakástulajdonosok ezeket a tényeket figyelembe kell, vegyék!