Praktikus tanácsok büdösbogarak ellen

Ablakfelújítás – Praktikus tanácsok büdösbogarak ellen

Eljött az ősz, így megjelentek a kevesek által kedvelt apró jószágok, a poloskák, más néven büdösbogarak. Ezek az élőlények mindenhol megjelennek, még a lakás olyan részein is, ahol nem is gondolnánk. 

Elképesztő mennyiségű poloskával találkozhatnak a természetjárók az ország erdőiben, de a hatlábúak más területeken is jelentős egyedszámmal okoznak kellemetlenséget, több természetközeli kistelepülés utcáit, épületeit is ellepték. Magyarországon (és a hideg klímájú országokat leszámítva az egész európai kontinensen) 2014 óta van jelen az ázsiai márványospoloska, mely egy Délkelet-Ázsiából származó invazív faj.

Sok néven ismerhetjük őket, például büdösbogarak, poloskák, pollik. Sajnos sem a redőny, sem a szúnyogháló nem tartja kint őket teljesen. Egyik ügyfelünk a napokban mesélte, hogy éppen húzta le a redőnyt, és odacsípett ezzel egy bogarat, ami ettől a tőle megszokott módon kellemetlen szagot eresztett. 

A pollik emberre nem veszélyesek, na, de mit tehetünk ellenük? 

Készíthetünk például házi permetezőszert fél liter langyos vízből, egy teáskanál szódabikarbónából és fél kávéskanál ecetből. Ne lepődjünk meg, a keverékünk pezsegni fog. Ha pedig ezzel körbefújjuk a nyílászárót, a növényeket, akkor hetekig távol maradnak a bogarak. 

Érdemes lehet illóolajokat az ablakpárkányra csepegtetni, ami távol tartja a bogarakat, például menta vagy teafaolajat használhatunk.

Remekül működik a fokhagymás permet is, mely 3 gerezd fokhagymából és fél liter vízből készül, bár így a lakásban lévő fokhagymaillattal is számolni kell. 

Szóba jöhet még a fizikai kizárás, azaz az esti órákban kerülendő a felkapcsolt villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a bogarakat. 

Aki szereti a kézműveskedést, készíthet házi csapdát petpalackból, szigetelőszalagból és egy elemes lámpából.

Ha további tippekre kíváncsi, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.