Robotika az otthonunkban

Ablakfelújíítás – Robotika az otthonunkban

Az okos rendszerek napjaink sztárjai. Többek között lehetővé teszik az ablakok automatikus nyitását és zárását – távolról okostelefon vagy épp hangvezérlés segítségével. Mi mindenre használhatók még ezen rendszerek? Kiderül cikkünkből.

A már említett távoli vezérlés hasznos lehet például a nehezen elérhető helyeken lévő ablakoknál. Szintén elérhetők az úgynevezett elektronikus üvegek, amelyek az elektromos áram hatására változtatják átlátszóságukat, ezzel szabályozva a fény- és hőbeáramlást. Az irányítást itt is az intelligens vezérlőrendszerek végzik.

Ki fogja takarítani?

Leginkább önmagukat takarítják, hiszen egyes modern ablakok már előre beépített öntisztító rendszerekkel rendelkeznek, amelyek robotikai elemeket használnak a folyamatos tisztaság fenntartásához. 

A szüntelenül egészséges, jó levegő 

A megfelelő technológiával ellátott szellőztető rendszerek már arra is képesek, hogy folyamatosan megfigyeljék és analizálják a beltéri levegő minőségét, majd automatikusan kinyissák vagy bezárják az ablakokat a friss levegő beáramlása és fenntartása érdekében.

Megfelelő hőmérséklet

Az automatikusan működő árnyékoló rendszerek akár a napfény intenzitásától függően is képesek beállítani az ablakok árnyékolását – ezzel csökkentve a hűtési és fűtési igényt. Vannak olyan készülékek is, melyek automatikusan szabályozzák az otthon hőmérsékletét a felhasználói szokások és preferenciák alapján, ezzel energiát takarítanak meg. Emellett a rendszer képes lehet még a napenergia hasznosítására is, azaz elsősorban napenergiát használ az ablakok automatizálásához és működtetéséhez, ami energiatakarékos megoldás.

Magasabb biztonság

A ma elérhető betörésérzékelő rendszerek az intelligens ablakokat különféle érzékelőkkel ellátva képesek automatikusan észlelni a betörési kísérleteket, így azonnal riasztani a tulajdonosokat vagy épp a biztonsági szolgálatot.  

Egyéb robotok a közelben

A mesterséges intelligencia és a robotika egyre több helyen válik láthatóvá és használhatóvá a háztartásban is. Ilyen eszköz például a robotporszívó, a robotfűnyíró, a különböző kamera- és érzékelőrendszerek, az elektronikus zárak, az okos világítás, illetve az intelligens konyhai eszközök.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.