Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát I.

Ablakfelújítás –  Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát I.

Az utóbbi években egyre gyakrabban láthatjuk egy-egy város utcáit járva, hogy a régi lakóépületek fa ablakait újakra (műanyagokra) cserélik. Az új nyílászárók általában zavaróan eltérőek a meglévőktől. De milyen jó hőszigetelésű megoldási lehetőségeink vannak a teljes ablakcserén kívül, ha értékes ablakainkat szeretnénk megőrizni? Erre keressük a válaszokat cikksorozatunkban.

Kezdjük az elején: mikor számít történetinek, értékesnek, felújításra érdemesnek az ablak? Akkor, ha építéskori eredeti az ablak, esetleg díszített, a ház karakteréhez illeszkedő.

Sokszor merül fel a kérdés: a felújított régi ablak lesz-e olyan jó energetikai szempontból, mint egy új nyílászáró?

Egy épület energiaháztartását több összetevő együttesen alakítja. Tehát attól, hogy egy új nyílászáró laboratóriumban mért hőátbocsátási tényezője kedvezőbb, mint egy felújított ablaké, nem biztos, hogy a tényleges beépített szerkezet is hasonlóan teljesít.

Téli időszakban az összesített hőátbocsátási tényező a felújított ablaknál is lehet olyan kedvező, mint az új ablaknál, nyári időszakban pedig a külső- és belső ablakszárny közötti árnyékoló beépítése által kevésbé melegszik fel a helyiség, mint árnyékoló nélkül vagy belső árnyékolóval.

Mi is ez a tényező?

A hőátbocsátási tényező azt fejezi ki, hogy a szerkezet 1 négyzetméteres felületén 1 K fok hőmérséklet-különbség hatására hány W hőmennyiség halad át. (Minél kisebb ez az érték, annál kedvezőbb). A kapcsolt gerébtokos ablakok hőátbocsátási tényezője felújítás előtt Uw=2-2,5 W/m2 K értékre tehető. Fontos, hogy ezt ne tévesszük össze az üvegezés hőátbocsátási tényezőjével (Ug), ami csak az egyik összetevője az ablak összesített hőátbocsátási tényezőjének és általában kedvezőbb annál.

Meddig élvezhetem a felújítás előnyeit?

A műanyag ablakok alig húszéves várható élettartama sokkal rövidebb a jó minőségű, többször felújítható fa ablakokénál, amelyek élettartama akár a 150–200 évet is elérheti megfelelő karbantartás mellett (a felújítás, festés kb. 10–15 évente szükséges), így az utóbbi jóval környezettudatosabb megoldás.

A cikk következő részében a felújítás lehetőségeit mutatjuk be, olvassa el azt a részt is majd!

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.