Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát IV.

Ablakfelújítás – Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát IV.

Az utóbbi években egyre gyakrabban láthatjuk egy-egy város utcáit járva, hogy a régi lakóépületek fa ablakait újakra (műanyagokra) cserélik. Az új nyílászárók általában zavaróan eltérőek a meglévőktől. De milyen jó hőszigetelésű megoldási lehetőségeink vannak a teljes ablakcserén kívül, ha értékes ablakainkat szeretnénk megőrizni? Erre keressük a válaszokat cikksorozatunkban.

Előfordulhat, hogy olyan ajánlatot kap, cserélje egyrétegű ablakra régi, elvásott ablakát. Azonban ennek egyértelmű hátrányai is vannak. A régi ablak kibontásánál a homlokzatvakolat megsérülhet, és ennek tökéletes javítása csak teljes homlokzatfelújítás esetén lehetséges.

Az új ablak a mai, szélesebb profilokkal mindenképpen eltérő megjelenésű lesz még azonos osztásrendszer mellett is. Szélesebb keret és kisebb üvegfelület lesz az eredmény (nem beszélve az eltűnő külső részletgazdag díszítésről).Ettől sötétebbnek fog hatni a szoba, ahol kicserélte az ablakot.

Hőtechnikailag sem javasolt!

Az eljárás hőtechnikai szempontból sem előnyös, mivel beépítési hőhíd jön létre a tok mellett, hiszen a régi kapcsolt tok 15–20 cm szélessége helyett csupán 6–8 cm-es távolságot kell megtennie a hőnek a belső- és a külső tér között a tömör tégla falazatban. A tok melletti belső falfelület télen így sokkal jobban lehűl és megnő a veszélye a páralecsapódásnak és a penészedésnek.

Elveszik a lehetőség a külső- és belső szárny közti, hatásos napvédelmet nyújtó árnyékoló beépítésére.

Zajcsillapítás szempontjából szintén kevésbé előnyös az egyrétegű ablakszerkezet, mint az eredeti dupla ablak megfelelő tömítettség mellett.

Bízunk benne, hasznát veszi a cikksorozatban található leírásoknak, és tudtunk segíteni felújítási dilemmája megoldásában. Örömmel vesszük, ha felújítási kérdésével, kérésével csapatunkhoz fordul.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.