Szárítógép a fürdőben, avagy miért számít mégis a méret?

Ablakfelújítás – miért számít mégis a méret

Az egyik otthoni felmérésünk során az derült ki, hogy a régebbi építésű lakásokban gyakran nem gondoltak előre a berendezési tárgyak, mint például egy új szárítógép behelyezésére. Emiatt előfordulhat, hogy a kiválasztott gép nem fér be a fürdőszoba ajtaján, ami komoly fejtörést okozhat a tulajdonosnak.

Egyik ügyfelünk lakásában a fürdőszoba 55 centi széles, egyedileg gyártott ajtajának tokján nem fér be a tulajdonos által kiválasztott szárítógép. A hiány csupán néhány centi.

Mit tehetünk, ha a szárítógép nem fér be az ajtón?

A legegyszerűbb megoldás nyilván, ha van rá lehetőség, hogy egy másik helyiségben helyezzük el a szárítógépet. Azonban nem minden lakásban van erre elegendő hely a a fürdőszobán kívül. A másik, hosszabb időt és költséget is jelentő megoldás a bontás és egy új ajtó beépítése. Ez lehetőséget ad arra is viszont, hogy a kornak és az esztétikának megfelelő, modern ajtót építsünk be, amely jobb szigetelést is biztosít.

Mire ügyeljünk az új nyílászáró kiválasztásakor?

Nyilván elsősorban a szárítógép méretére, azaz arra, hogy a nyílászáró szélessége és magassága is legyen elegendő a gép kényelmes behelyezéséhez. Emellett érdemes a szigetelésre is figyelni, hiszen a fürdőszobában fontos a jó szigetelés, hogy a hő ne távozzon a helyiségből. 

Emellett a szárítógép működése zajjal is járhat, ezért a nyílászáró hangszigetelő-képessége is szempont lehet. Törődést igényel még a szellőzés: a fürdőszobában fontos a megfelelő szellőzés, hogy ne alakuljon ki penész. A nyílászárón legyen szellőzőnyílás, emellett páraelszívó ventilátor beszerelése is lehetséges.

Ha a fürdőszoba ajtajára gumiszigetelést szerelünk fel, azzal a belméret még inkább csökkenhet. A megoldás jobb szigetelést és zajszigetelést biztosíthat, de nehezebbé teheti az ajtó csukását. Ráadásul, ha plusz szellőzési lehetőséget biztosítunk a fürdőszobában, akkor gumitömítés hatását veszti.

Összefoglalva: az új szárítógép behelyezése a lakásba első látásra nem bonyolult feladat, de előfordulhat, hogy a projekt végül alapos tervezést igényel. Ha új nyílászáróra esik a választásunk, akkor vegyük figyelembe a gép méretét, a nyitás módját, a szigetelést, a zajszigetelést és a szellőzést is.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.