Szép, de nem korszerű az ajtóm. Mit lehet tenni?

Ablakfelújítás – Szép, de nem korszerű az ajtóm. Mit lehet tenni?

Nemrégiben keresett meg egy olyan ügyfél, aki egy szép, polgári építésű bérházban lakik. Azért hívott bennünket, hogy mondjunk véleményt arról, meg lehet-e menteni régi ajtóját. Ez az egyszárnyas ajtó (képünkön) régebben cselédbejárat volt.

Érdemes elmondanunk ezekről az ajtókról minden esetben, hogy amikor ezek készültek, még egyáltalán nem volt szempont a jó szigetelés. Ezért a régi mestereket ezeket az ajtókat pont olyan vastagságra készítették, mint a szobába betett ajtókat ablakokot. Gyártásukban, kivitelükben gyakorlatilag megegyeznek, így azt pontosan lehet tudni, hogy az ilyen régi pallótokos ajtók vastagsága 45 mm.

Hogyan lehet jó az ajtó?

A másik adat, amit e 45 milliméter mellé tehetünk, az egy új europrofilos bejárati ajtó vastagsága. Ezek a modern ajtók jóval vastagabbak, a keresett adat vagy 68, vagy 88 milliméter, attól függően, hogy kettő- vagy háromrétegű nyílászáróról beszélünk. Emellett fontos megjegyezni, hogy a régi ajtó záródási falca egyfalcos, míg az europrofilú ajtó kétfalcos, ami így dupla gumitömítéssel rendelkezik – elsősorban a huzatmentesítés miatt. Egy régi ajtóban – így a megrendelőjében is – csak egyrétegű üvegezés van, ez a megoldás a szigetelés szempontjából elavult, rossz. Egy új ajtóba 68 milliméternél kettő, míg a 88 mm-esnél háromrétegű hőszigetelt üveg van.

Érdemes rá költeni?

A vékonyabb (68 mm) vagy a vastagabb (88 mm) profilok között egy szerkezetkész nyílászáró esetében csupán 5–10% árbeli eltérés lehet. A kész ablak vagy ajtó esetében eljuthatunk a 25–30%-hoz is, ami a nagyobb felület (több felületkezelés), a drágább üvegezés és nem utolsósorban a költségesebb, nagyobb teherbírású vasalatrendszerek miatt alakul így. A végeredményben magasabb ár viszont markánsan jobb műszaki tulajdonságokat ad.

A komplett nyílászárórendszerre vonatkozó U-érték egy 68 mm rendszerű ajtónál 1.4–1.5 W/ m2K, míg a 96 mm-es változatok esetében 0.7–0.8 W/m2K körül alakul, tehát gyakorlatilag 50%-ot nyerhetünk a szélesebb profilrendszert választva. Természetesen az egyedi igények és a kivitel függvényében a különbség lehet több vagy kevesebb is, akár a műszaki tartalom, akár az ár tekintetében, ezért érdemes mindig szakemberrel egyeztetnie.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.