Szigetelőanyag lehet a hulladéküvegből

Szigetelőanyag lehet a hulladéküvegből

A mindennapok során rengeteg üveg vesz bennünket körül. Üvegből vannak ablakaink, üvegpohárból iszunk. Sok italt tölthetünk ki üvegből. A képernyők, amelyet munkánk során, vagy szórakozásból nézünk, szintén üvegből készülnek. Megszoktuk, hogy a törött, elhasználódott üveg a szemétbe kerül. Ez lenne a sorsa vége? Valószínűleg nem, ugyanis van már technika arra, hogy az apróra tört üveget hőszigetelő anyagként újra felhasználják. Az úgynevezett habüveg gyártásához 100 százalékban szükséges a hulladéküveg, azaz nem keletkezik további szemét.

A hulladékfelhasználás egyik úttörő formája a Szegedhez legközelebb Hódmezővásárhelyen előállított, úgynevezett üveghab granulátum, amely hőszigetelő és stabilizáló anyag. A válogatás után a vásárhelyi üzemben a hulladéküveget összetörik, lisztté őrlik, majd a különböző üvegekhez passzoló receptúrákat alkalmazva hőkezeléssel készítik el a habüveget. Ez már öregedésmentes, formatartó és nagy terhelhetőségű – a különböző kémiai hatásoknak jól ellenáll. Rezisztens a rovarokkal és rágcsálókkal szemben. Az üveghab pórusaiba bezárt nagy mennyiségű levegő kitűnő hőszigetelést biztosít akár a legjobb hőszigetelő anyagokkal összehasonlítva is.

Ez az anyag alacsony súlyú – összehasonlításként: a kavics súlya kb. húszszor nehezebb. Természetes hulladéküvegből készül, amely mindennemű káros kisugárzástól és lerakódástól mentes, így abszolút veszélytelen az emberre és a természetre nézve. Az üveghab teljesen szagtalan, károsanyag kibocsátás nélküli anyag.

Az üveghabbal a rossz teherbírású talajok, mint például a tőzeg, vagy a vizenyős talajok teherbírását nagy mértékben meg tudják növelni, illetve az igen költséges alapozásokat, mint a cölöpalapozás is, kiválthatják a használatával. Az üveghab struktúrája és az extrém magas köbcentinkénti porozitás az anyagnak nagyfokú nyomásbíró képességet biztosít. Nyomószilárdsága a 200 kN/m² feletti értéket is elérheti.

Az üveghab alkalmazása igen széleskörű. Használhatő épületek aljzatbeton alatti hőszigetelő rétegének kialakítására, valamint ez a hőszivattyús megoldások úttörő építőanyaga is. Alkalmazásával létrehozhatóak a zajvédő falak, de ezzel a zöld tetők hőszigetelését is megoldhatják. Itt előnye, hogy a vízáteresztő képessége (drén) mellett kb. 85 %-ban megőrzi hőszigetelési képességét.

A legnagyobb áttörés az anyag okán az épületenergetikában prognosztizálható, ahol a hőszivattyús és napkollektoros rendszerek kombinációjának hatásfokát üveghabbal készülő tároló kialakításával kb. 1:10-re emelhetik, így a napkollektorok jelenlegi 30 %-os kihasználtságát 60–70%-ra tudják megnövelni.