Természetes tisztítószerek a konyhából

Ablakfelújítás – Természetes tisztítószerek a konyhából

A takarítást általában hosszú és fáradtságos munkaként szoktuk látni, pedig ha minden nap csak egy kis időt szánunk erre, eszközeink meghálálják a gondoskodást. Sokan idegenkednek a szintetikus szerek érintésétől, szagától. Azt már kevesebben tudják, hogy sok természetes tisztítószer is van otthon. Sokan ismerik a citrom, az ecet vagy a szódabikarbóna jótékony hatásait, de emellett vannak még olyan természetes tisztítószerek, melyet fel tudunk használni takarítás során.

Krumplihéj

Ha krumplis ételt készít, ne dobja ki a krumpli héját, ugyanis helyettesíteni lehet vele az ablaktisztítót – forrázza le a héjat egy fazékban, majd ennek a levével törölje át az ablakokat. Így nem marad kellemetlen ablaktisztító szag, se csíkok.

Hagyma

A krumplihéj mellett a hagymát is felhasználhatjuk ablaktisztításra, ha erősen szennyezett felülettel van dolgunk. Vágjon félbe egy hagymát és dörzsölje át vele az ablaküveget, majd használja a fent ismertetett krumpli-lét a tökéletes eredményért.

Vaj

Gondolta volna, hogy az egyszerű, szinte minden háztartásban fellelhető vajnak is hasznát tudja venni? Mégpedig a rozsdásodás eltüntetésénél! Keverjen össze ugyanannyi vajat ugyanannyi mennyiségű sóval, majd kenje be a masszával a rozsdás felületeteket. Hagyja rajta 10 percig, végül mossa le langyos vízzel.

Tealevél

A régi, poros és kifakult szőnyeget könnyedén felfrissítheti tealevelek segítségével: benedvesített tealeveleket szórjon szét a földön. Hagyja 20 percig állni, hogy kifejtse hatását, majd egy sűrű kefével dörzsölje át, végül porszívózza fel az egészet.

Lenolaj

A lenolaj már kevésbé olyan ismert, mint a vaj, de ha van otthon, könnyedén felfrissítheti bútorait: két rész lenolajat keverjen el egy rész ecettel és ezzel törölje át a bútorokat – így visszakapják eredeti fényüket.

Tojáshéj

A tojáshéjat a mosás során tudja hasznosítani: ha nem szereti a vegyszerese fehérítőket, tegyen a mosódobba vászonzsákba kötött tojáshéjakat s a besárgult, beszürkült ruhák hófehéren „jönnek ki” a mosógépből!

Fontos, hogy ne hagyja elpiszkolódni az ablakokat! Ha van rá mód, inkább törölje át havonta őket, hogy ne lepje el őket a kosz – ugyanígy a tükröket is. Nagytakarításra már kevesebb feladat marad.

Ha további tippekre kíváncsi, kattintson át facebookos oldalamra!