Utólagos szigetelés: hogy ne fújjon át rajta a szél!

Ablakfelújítás: Utólagos szigetelés: hogy ne fújjon át rajta a szél!

A púrhabbal történő tömítés az ablakok, ajtók tokozatának szigetelésére egy viszonylag új találmány, a régi ablakok beépítése során egészen az 1990-es évekig nem vagy alig használták itthon.

A korábbi technológiai eljárás szerint az ablakot a kőművesek építették be – nagyrészt szigetelőanyag nélkül, azaz az ablakok egyszerű vakolással, jobb esetben misung felhasználásával kerültek a helyükre. Amikor azonban egyre nagyobb kérdéssé vált az energia, annak költsége és felhasználása, kiderült, hogy az évszázados módszer nem elég jó. A szigeteletlen tokozat ugyanis nagyon nagy hőveszteséget eredményez otthonában.

Cégünk e gond kezelésére, a minél jobb, az ügyfelek számára is megelégedést nyújtó megoldás megtalálása miatt vásárolt 2010-ben egy profi hőkamerát. Akkoriban az eszköz és a módszer különlegesnek számított.

A hőkamera meg tudtuk mérni, hogy a régi, még szigeteletlen tokozat hol és milyen mértékben engedi át az energiát – azaz hol fűti ablakával az ügyfél az utcát. Cégünk e tapasztalatok birtokában fejlesztette ki a nyílászárók tokozatának utólagos szigetelését púrhabbal, amit otthonában bontás nélkül végzünk el. 

A technológia lényege, hogy egy furaton keresztül a tokozat szigeteletlen légüres terébe púrhab szigetelést injektálunk be, ezzel kitöltve a réseket. 

Büszkén tudjuk ebben a cikkben leírni, hogy a módszerrel eddig több ezer lakás ablakainak régi szigetelését végeztük el eredményesen. A technológia abban egyedi, hogy nem mindegy, hogy mennyi tömítő habot juttatunk be a tok mögé, mert rossz esetben nagy kárt tud eredményezni az eljárás szakszerűtlensége, aminek a következménye akár a tok teljes cseréje is lehet – ami nem két fillér.

Azt gondoljuk, ez az eljárás nagyon fontos része az ablak komplex felújításának, mivel legtöbb, ablakfelújítás vállaló cég csak az üvegek hőszigetelt üvegre való cseréjét végzi el, azonban a tokozat szigetelését nem. 

Sok esetben találkozunk olyan elégedetlen megrendelőket, akik ablakfelújítást rendeltek, ám végül csak egy üvegcserét kaptak, azonban az ezzel járó hőszigetelési eljárásokat nem végezték el. Ezek tárháza széles, a tokozat szakszerű utólagos púrhabozásán túl ide tartozik még ablakszárnyak utólagos gumi tömítése vagy a zárak cseréje is. Szintén kiemelkedően fontos lépés az ablakfelújítás során az ablakszárnyak megfelelő beállítása.

Ha további, hasonló tippekre kíváncsi, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.